Malta Vatandaşlığı Alan Türkler
Malta Vatandaşlığı Alan Türkler

1964’te Malta İngiliz sömürgesi altında olduğu için Maltalılar aynı zamanda İngiliz vatandaşı sayılıyorlardı. Bu sebeple Birleşik Krallıkta belirli haklara sahiptirler. 1974’te MaltaCumhuriyetinin kurulmasıyla Jus Sanguinis ilkelerini baz alınarak 1 Ağustos 1989 da Malta Vatandaşlık Kanunu çıkarılmıştır. 31 Temmuz 2001’den önce Malta’da doğan birine vatandaşlık veriliyordu. 1 Ağustos 2001’deki yeni değişiklik ile Malta’da doğan biri Malta’da doğmuşsa ya da aile ebeveynlerinden biri Malta vatandaşı ise vatandaşlık verilebilir.

Malta Vatandaşlığı Alan Türkler

Malta Vatandaşlığı Nasıl Elde Edilir?

Malta Cumhuriyeti vatandaşlık almak isteyenler için birçok kolaylık sağlamıştır. Peki bu kolaylıklar nelerdir?

Soy bağı ile vatandaşlık, 21 Eylül 1964 ve 31 Temmuz 1989’de Malta sınırları dışında doğan bir çocuğun vatandaşlık kazanabilmeleri için babalarının Malta vatandaşı veya daha sonra verilen vatandaşlık ile; annenin ise evli olması şartı getirilmiştir. Fakat 1 Ağustos 1989’da getirilen yeni yasa ile sonradan kazanılmış bir vatandaşlık ya da annenin Malta doğumlu olması yeterli hale gelmiştir.

Telsik yoluyla vatandaşlığı açıklamadan önce telsiğ’in kelime anlamı nedir. Telsik; doğum yoluyla sahip olunmayan kişinin kendi iradesi ile başvuru yapmasıdır. Bu vatandaşlığı alabilmek için ülkenin yasalarında İngiliz Milletler Topluluğuna üye ve diğer ülkelerde yaşayan bireyler 5 yıl ikamet etmek zorundadır. Malta vatandaşlığına geçtikten sonra daha önceki vatandaşlıklarından vazgeçmek gibi zorunluluklar 2000 yılında yapılan değişiklikler ile kaldırılmıştır.

Evlilik yoluyla Malta vatandaşlığı, ortak bir yaşam ve 5 yıllık bir evlilikle Malta ‘da ikamet zorunluluğu olmayarak Malta vatandaşlığı hakkını kazanabilirsiniz. Evlat edinilme yoluyla vatandaşlık için velayeti alınan kişin 10 yaşın altında olması halinde Malta vatandaşlığı verileceği yasada geçmektedir.

Yatırım yoluyla Malta vatandaşlığı ve oturum izni, Malta’ya yatırım bir yıl yoluyla vatandaşlık kazanmanın yasal süreci Kasım,2013 ‘te Malta Anayasanın 188. maddesinde yapılan değişiklik ve 2014’teki yeni yasa ile yürürlüğe girmiştir. Yatırım yoluyla yapılan başvuru Malta Ulusal Yatırım Fonuna geri almamak şartıyla yasalar tarafından 650.000 Euro olarak belirlenmiştir. Yapılan yatırımdan sonra bir yılın sonunda Malta vatandaşlığı ve Avrupa Birliği pasaportuna sahip oluyor. Peki bu miktarın kullanım alanları nelerdir; kişi başı eş ve çocuklar için 25.000 Euro, anne, baba ve 18 yaşından büyük bekar çocuklar için 50.000 Euro olarak hesaplanmıştır. Bunların yanı sıra elinde tutmaları şartı ile Devlet tahvillerine\hisselerine veya kaliteli bir mülke 150.000 Euro değerinde yatırım yapmalıdır. Gayrimenkul kaleminde ise 350.000 Euro değerinde satın alım veya her yıl azami 16.000 Euro değerinde kiralama yapmalıdır. Kişinin tercihine kalan gayrimenkul kaleminde ister satın alım ister kiralama olsun en az beş yıl elinde tutmak zorundadır.

Malta’nın Altın Pasaportu

Malta Altın Pasaport

Güçlü hukuk sistemi, gelişmiş demokrasisi, yeni yapılara meydan okuyan eski tarihi,turistik yerleri, ılıman iklimi, kişi başına milli geliri 21 bin doları geçen ve yaklaşık yüzde 5’lik büyüme oranıyla diğer Avrupa ülkelerine göre onu cazip hale getiriyor. Malta vatandaşlığı alabilmek için yukarıda sayılan birçok yol vardır. Bunlardan biri olan her yıl yabancı yatırımcıya belli kriterler karşılığında Citizenship by Investment adıyla bilinen yatırım yoluyla vatandaşlık vermektedir. Malta’nın 2014’te ortaya çıkardığı “Altın Pasaport” zengin iş adamları tarafından ilgiyle karşılanmıştır. Malta pasaportunu elde edebilmek için belirlenen şartlar diğer AB ülkelerine göre daha esnek şartlara sahiptir. Bu pasaport yasası çıktığı tarihten bu yana iki bin kişi Malta vatandaşlığına geçmiştir. Bu iki bin kişi içerisinde 833 yatırımcı yer almaktadır.

Malta’nın en çok tercih edilmesinin nedenleri arasında serbest dolaşım hakkı, AB vatandaşlığının verilmesi, hızlandırılmış vatandaşlık ile zamandan tasarruf etme, yaşama zorunluluğunun olmaması ve vergi kolaylığı sağlanmasıdır. Geniş bir iade vergi sistemi olan Malta da servet ve sermaye vergisi alınmayıp sadece oranı yüzde 5 olan yıllık gelir vergisi uygulanmaktadır. Malta resmi kuruluşları düzenli olarak yıl içerisinde vatandaşlığa başvuranların listesini açıklıyor. Malta vatandaşlığına başvuranların çoğunu en başta Avrupa ülkelerindeki vatandaşlar oluşturmaktadır. Diğer sıralarda ise Ortadoğu ve Asya ülkeleri yer almaktadır. Bu listelerde en çok dikkat çeken ise Türkiye’de rekor yapan vergi rekortmenlerinden oluşan iş dünyasının ünlü isimlerinin yer aldığı binlerce kişi vergi kolaylıkları sebebiyle servetlerinin çoğunu Malta’ya transfer etmişlerdir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir