1. Anasayfa
  2. Vatandaşlık ve Oturum

Malta Oturma Ve Çalışma İzni

Malta Oturma Ve Çalışma İzni

Malta, ılıman ikliminin yanı sıra misafirperver insanlardan oluşması, 300 günden fazla güneş görmesi sayesinde çok fazla ilgi gören küçük bir ülkedir. Küçük bir ülke olmasının dezavantajı ise adada iş ve konut bulmanın zor olmasıdır. Malta, ülkemizde de son zamanlarda oldukça tanınmaya başlamış ve seyahat edilen ülkelerden birisi olmuştur. Nitekim adaya gidip de memnun kalan insanlar; Malta’ya yerleşmek ve orada çalışabilmek için nasıl oturma ve çalışma izni alabileceklerini araştırmaya başlamışlar.. Bu ülkede tabi her konuda olduğu gibi oturma ve çalışma izni konusunda da bir vatandaşlık ayrımı mevcuttur. AB ülke vatandaşlarının oturma ve çalışma izni alması gayet basit bir prosedür gerektirirken AB dışı ülke vatandaşlarının uzun bir prosedürden geçmeleri gerekiyor.

Malta’da Türk öğrenciler için çalışma izni ile ilgili detaylı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

https://maltaliyiz.com/maltada-turk-ogrencilere-calisma-izni/

Malta Normal Oturma İzni Nasıl Alınır?

Normal oturma iznine başvurabilmek için adada fiziken 6 ay veya daha uzun bir süre bulunmak gerektirir. Bu oturma izninde bir vatandaşlık ayrımı yoktur. Bazen bu oturma izni belli bazı prosedürlere bırakılabilir. Buna örnek olarak taşınmaz mülkiyet edinme olarak gösterilebilir. Bu durumda iyi bir inceleme yapılıp adımların planlı ve bilinçli bir şekilde atılması çok önemlidir. Bu 6 aylık süre içerisinde yasal olarak orada bulunuyor olmanız gerekir. Eğer orada kaçak olarak bulunuyorsanız bu durum size oturma izni alma konusunda hiçbir avantaj sağlamayacaktır. Eğer bu 6 aylık süreç içerisinde çalışma fırsatı bulduysanız bu durum size avantaj sağlayacak ve oturma izni almanızı kolaylaştıracaktır.

Malta normal oturma izni almak için adada bulunan göçmenler bürosuna veya diğer ülkelerdeki yetkilendirilmiş kurumlara başvurmanız lazım olur. Bizim tavsiyemiz ise turist vizesi alarak ülkeye gitmeniz ve çalışmaya başlamanızdır. Eğer işletmenizin size ihtiyacı olduğunu kanıtlayabilirseniz bu izni elde etmeniz oldukça kolaylaşabilir.

Oturma İzni Almak Ücretli Midir?

Malta oturma izni almak için tek bir defaya mahsus olmak üzere 6 bin Euro gibi bir başvuru harçı ödemeniz gereklidir. Bu ücretin dışında aracı kurumlar ile başvuru yapmanız halinde aracı kurumlara da vereceğiniz komisyon ücretlerini de koyarsak ortalama 6-7 bin Euro civarında bir masraf yaparak Malta’ta oturma izni alabilirsiniz.

malta-calisma-izni

Malta Oturma İzin Türleri

Malta oturma izni, veriliş amacına göre dörde ayrılmaktadır. Nitekim alınacak olan oturma izni türüne göre izlenmesi gereken prosedür ve şartlar da farklılık gösterir.

  • Eğitime Dayalı Oturma İzni

Malta özellikle eğitim alanında dünya ve ülkemiz öğrencileri tarafından tercih edilmeye başladı. Malta’ya giden ülkemiz vatandaşlarının da eğitime dayalı olarak oturma izni alması da sık karşılanan durumlardan birisi olmaya başladı. Tabi bu oturma izninin alınması için bir üniversiteyle veya özel eğitim kurumuyla anlaşılmış olması gerekmektedir. Ayrıca bu süre zarfında eğitim ve konaklama masraflarını karşılayabilecek finansal güce sahip olduklarını banka hesap dökümleri ve diğer mal varlığı bildirim belgeleriyle ispat etmeleri gerekmektedir. 18 yaşından küçük bireyler veli veya vasileri aracılığıyla başvuruda bulunabilirler. Bu oturma izninin de eğitim süresine bağlı olarak geçiçi bir oturma izni olduğunu söylemek de fayda vardır.

Dil eğitimi için Malta’da Türk öğrencilere çalışma izni ile ilgili detaylı bilgiye bu yazıdan ulaşabilirsiniz. 

  • Aileye Dayalı Oturma İzni

Malta oturum izni almış olan ve en az 2 yıldır Malta’da ikamet eden üçüncü bir ülke vatandaşı ailesinin geçindirecek miktarda bir gelir düzeyine sahipse ve ailesinin konaklama durumunu sorunsuz bir şekilde sağlayabilecek finansal güce sahipse, ülke tarafından aile bireylerinin tekrar biraraya getirilmesi için sağlanmış olan bu oturma iznini alabilir. Aileye dayalı oturma izni; 21 yaş üstü eşleri ve 18 yaş altı çocukları kapsamaktadır.

Aileye dayalı oturma izni alan kişiler; bu süreç içerisinde Oturma İzni ile Malta’da oturabilir, çalışabilir ve eğitim görebilirler. Bunun yanında 5 sene boyunca aileye dayalı oturma izni ile Malta’da bulunan kişiler, bu sürenin sonunda normal oturma izni alabilir.

  • Uzun Süreli Oturma İzni

Bu izin T.C. ve üçüncü ülke vatandaşları için geçerli bir izindir. Uzun süreli oturma izninin alınması için en az 5 sene boyunca Malta’da yaşanması gereklidir. Ayrıca oturma izni almak isteyen kişiler; bu süreç içerisinde 6 aydan fazla bir süre için Malta’dan ayrılmamış olması lazım olur.

Süre şartının yanında uzun süreli oturma izni almak isteyen kişinin ekonomik şartlarının da iyi olması gereklidir. Nitekim tek bireylerin en az 14.000 Euro, evli bireylerin ise aile başına 23.300 Euro yıllık gelire sahip olması aranır. Eğer 18 yaşının altında çocuk yahut bakmakla yükümlü olduğu biri olması halinde bu kişiler için de haftalık en az 8.15 Euro gibi bir kazanç sağlanmalıdır. Malta’da uzun süreli oturma izni almak diğer Avrupa ülkelerine göre daha kolay olabilmektedir.

  • Eşler İçin Oturma İzni

En az iki yıldır düzenli bir ilişkiye sahipseniz bu izne başvurmaya hak kazanabilirsiniz. İki yıllık özel ilişkinizin formalite olmadığını birtakım belge veya fotoğraflarla ispatlayabilirseniz bu izni alabilirsiniz. Tabi partnerinizin ve sizin gelir düzeyinizin Malta Resmi makamlarınca belirlenen asgari tarifeyi geçmesi beklenen hususlardan birisidir.

Single Permit Nedir?

Yıllık geliri 30.000 euro altında olan üçüncü ülke vatandaşları için bir tanınmış yeni çıkan bir uygulamadır. Bu uygulama hem çalışma hem de oturma iznini aynı anda kapsıyor. Bu uygulamadan  öncelikle Malta vatandaşları sonra AB vatandaşları sonrası ise 3.Dünya ülkesi vatandaşları yararlanabilirler. Single Permit uygulaması ortalama olarak 20 ila 26 hafta arasında sürmektedir. Devlet memurlarının işlerini sürüncemede bırakması nedeniyle süreç oldukça uzayabilir bu nedenle başvurunuzu aralıklarla bireysel olarak takip ederseniz, başvuru süreciniz daha iyi ilerleyecektir. Bu kartla Malta’da istenildiği kadar AB ülkelerinde ise 6 aylık süreyle oturum hakkına sahip olursunuz.

Key Employee Initiative Nedir?

Yıllık geliri 30000 euro üstünde olan üçüncü dünya ülkesi vatandaşları tarafından kullanılan bir imkandır. Employee İnitative, Single Permit uygulamasından farklı olarak her pozisyon için eşit değerlendirme yapılır. Bu başvurunun değerlendirme süreci ise 5 gün veya 4 hafta arasında değişmektedir. Bu izin de size oturum ve çalışma izni sağlamaktadır.

Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Oturum iznini almanız bir çalışma iznine sahip olmanız gereklidir. Burada da yine üçüncü dünya ülkesi vatandaşlara bir ayrımcılık söz konusudur. Kaldı ki çalışma izni alabilmek için de uzun ve teferruatlı bir süreçten geçmeniz lazım olur.

Çalışma izni almak için; Serbest meslek sahipleri için de çalışma izninin alındığı tarihten sonra takip eden 6 ay içinde Malta’da asgari 100.000 Euro değerinde sermaye harcaması yapmak önemli bir koşul olarak görülüyor. Bu harcama sadece iş amaçlı kullanılan sermaye varlıklarından olması gerekmektedir. Fabrika veya taşınmaz mallar örnek olarak gösterilebilir. Kira sözleşmesi veya yasal ücretlerin bu kapsamda değerlendirilmediğini görüyoruz.

Elinizdeki diğer bir seçenek ise AB, İsviçre ya da Malta vatandaşı olan en az 3 kişi çalıştırıp bir işletme açmak istediğiniz durumunda oturma izni almanız mümkündür. Serbest meslek sahibiyseniz, bu durumda en az 8 ay boyunca işte devamlılık olacağını ispat etmeniz gerekir. 8 aylık iş planının başvuruda önemli bir belge olduğu unutulmamalıdır.

Malta-Oturma-Ve-Calisma-İzni

Çalışma İzni Konusunda Gereken Evrak Listesi

1 -Pasaportun aslı : 10 yıldan eski olmamalı, içerisinde 2 adet boş vize sayfası bulunmalı ve vize başvurusu tarihinden itibaren 1 yıl daha fazladan geçerlilik süresi olmalıdır. Yeni pasaportun ve varsa daha önceden alınmış eski pasaportların Schengen vize sayfalarının foto kopileri (kimlik bilgileri, geçerlilik süreleri, varsa vizeli ve mühürlü sayfalar, vb.).

2 -Dikkatlice doldurulmuş ve imzalanmış Schengen başvuru formu (formun Ingilizce veya Fransızca doldurulması gerekecektir)

3 -Standartlara uygun (yüz görünür), yeni çekilmiş, beyaz fonlu iki adet vesikalık fotoğraf (35X45 abatlarında). Fotoğrafın arka sına isim soy isim yazılması gerekiyor. 2 fotoğraf.

4 -Gidiş uçak rezervasyonları (varsa) / Airtickets reservation (if applicable)

5 – İş akdi (orijinal ve fotokopi ) / agreement (contract) (original and photocopy)

6 -Sağlık raporu, ingilizce ya da fransızca düzenlenmemişse bu dillere noter onaylı çevirisi /

7 -Adli sicil belgesi, ingilizce ya da fransızca düzenlenmemişse bu dillere noter onaylı çevirisi ve apostili ve photokopisi/

8 -Doğum belgesi, ingilizce ya da fransızca düzenlenmemişse bu dillere noter onaylı çevirisi ve apostili

9 -Yabancı Uyruklu Vatandaşlar için: Turkiyede oturma izni fotokopisi (en az vize bitiş tarihine kadar geçerli olmalıdır)

10 – Acil tıbbi bakım ya da acil hastane bakımı masraflarını kapsayan, 30000 € teminat tutarında, Schengen bölgesinde geçerlidir ibaresi bulunan bir seyahat sağlık sigortası.

Online Olarak İş İlanlarını Buradan İnceleyebilirsiniz

1- https://www.maltatoday.com.mt/vacancies

2- https://jobsplus.gov.mt/job-seekers-mt-MT-en-GB/vacancies

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir