Orta Akdeniz’de küçük bir ada ülkesi olan Malta, turizm cazibe merkezi olması ve dil eğitimi için en çok tercih edilen ülkelerden biri olmasının yanı sıra çalışmak için de tercih edilen bir ülkedir. Ülkenin ana gelir kaynağı olan turizm ve eğitim sektörlerinde iş bulmanın daha kolay olacağı düşünülse de Malta’da iş başvurularında sektörel anlamda imtiyazlar mevcuttur. Malta’da iş başvuruları değerlendirilirken öncelik Malta vatandaşlarına verilmektedir. Eğer başvuru yapan Malta vatandaşları arasında uygun aday bulunamazsa bu kez Avrupa Birliği vatandaşları değerlendirmeye alınır. Yine uygun aday bulunamazsa TCN denen “Third Counrty Nationals” yani üçüncü ülke vatandaşları değerlendirilir. Bu önceliğin geçerli olmadığı iki durum vardır. Bunlardan biri Malta’da ihtiyaç duyulan bazı sektörlerde başvuranın uyruğuna bakılmaksızın değerlendirilmesidir. Bir diğeri ise başvuranın yıllık gelirinin 30.000 € üzerinde olmasıdır. Bu şartlardan birini sağladığınızda hangi ülkenin vatandaşı olduğunuza bakılmaksızın diğer adaylarla eşit statüde değerlendirilirsiniz. Malta çalışma izni için gerekli evraklar ise burada çalışmak isteyen üçüncü ülke vatandaşlarının en çok merak ettiği konulardan biridir.
Malta ‘da İş Başvuru Süreci
Önceleri çalışma izni ve oturum izni olarak iki ayrı başvuru ve prosedür gerekirken artık Single Permit izni ile çalışma ve oturum izni bir arada alınabilmektedir. Bu izni alabilmenin ilk şartı iş bulmaktır. Malta’da iş bulabilmek için iyi derecede İngilizce biliyor olmalısınız. Malta’da iş bulmak için başvurduğunuz şirketin ilan edilen pozisyonu için uygun aday olduğunuzu ispatlaması gerekir. Yazımızın başında bahsettiğimiz öncelik sırası da bu süreçte önemli bir yer teşkil ediyor. Başvurduğunuz pozisyon için uygun görülen Malta vatandaşı veya Avrupa Birliği vatandaşı adaylar olması durumunda hükumet işverenin tercihini bu yönde yapmasını bekliyor. Eğer işe kabul edilirseniz iş başvuru evraklarını teslim edeceğiniz ETC adlı bir kurum bulunuyor. Açılımı Employement & Training Corporation yani İş ve Eğitim Kurumu. Buradaki işlemlerinizin tamamlanması ve dönüş almanız 2 ay ile 12 ay arası sürebilir. Bu kurumdan onay gelmeden Malta’da çalışamazsınız. Onay aldıktan sonra Malta çalışma izni için gerekli diğer evrakları hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Malta’da Çalışma İzni
Malta çalışma izni almak için ilk adım olan iş bulma sürecini tamamladıktan sonra Malta Konsolosluğu’na D tipi vize başvurusu yapmanız gerekir. Özellikle çalışma ve oturum izni gibi 90 günden uzun süren vize başvuruları Malta Konsolosluğu tarafından işleme alınmaktadır.
Malta Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar
Malta’da iş bulduktan sonra çalışma iznine yönelik vize başvurusu yaparken sizden bazı evraklar talep edilecektir.
- Pasaport (Aslı beyan edilecektir): Son seyahatten dönüş tarihi itibariyle en az 3 ay daha geçerlilik süresi ve en az 2 boş sayfası bulunmalıdır. Ayrıca pasaportun ilk sayfasından itibaren yapılan tüm giriş-çıkış işlemlerini gösteren diğer sayfaların fotokopisi istenmektedir.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Biyometrik fotoğraf (2 adet son 6 ay içinde çekilmiş 35*45 mm ölçülerinde olmalı)
- Vize başvuru formu
- Sigorta hizmet dökümü (SGK Müdürlüklerinden alınabileceği gibi e-devlet portalı üzerinden de temin edilebilir)
- Gidiş uçak bileti (Bulunduğunuz yerden Malta yönüne)
- Seyahat sağlık sigortası ( En az 1 yıl geçerliliği olan sağlık sigortası yaptırılmalıdır)
- Malta’da İstihdam Belgesi (Bu belge işveren tarafından işe alındığınızı onaylar nitelikte olmalıdır. İşverenin adı, telefon ve adres bilgileri, başvuran için öngörülen maaş bilgisi, konaklama detayları gibi bilgileri içermelidir. İstihdama onay veren yetkilinin kimlik fotokopisi de beyan edilmelidir )
- Çalışma Mektubu (ID Malta tarafından ETC numarası içerir şekilde verilmiş olmalıdır)
- Maaş bordrosu (Başvuranın önceki işinde son 3 aya ait maaş bordroları)
- Banka hesap ekstresi (Bankadan imzalı olarak alınmalı; imzalayan yetkilinin imza beyanı verilmelidir. Hesap bakiyesinin yüksek olması başvurunun sonuçlanmasına olumlu etki eder)
Malta çalışma izni için vize başvurusu yapmadan önce yukarıda yer alan evrakları hazırlamalı, ardından konsolosluğu arayarak randevu talep etmelisiniz. Başvuru işlemlerini vaktinde ve sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi adına evraklarınızın tam olduğundan emin olmalısınız. Ortalama 15 gün içinde sonuçlanmaktadır. Malta vizesi ile ,Schengen Antlaşması dahilinde olan Almanya, Hollanda, Danimarka, Belçika, Avusturya, Macaristan, Norveç, Polonya,Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan, İsveç, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Fransa, Finlandiya, Estonya ve Slovanya ülkelerine de vize gerekmeksizin sadece pasaportunuzla turistik amaçlı olmak şartıyla seyahat edebilirsiniz.