Malta Akdeniz’de küçük bir ada ülkesidir. Yazları sıcak ve nemli, kışları ılık geçen ülkenin ana geçim kaynağı turizm ve eğitimdir. Ülkenin turizm sektöründen elde ettiği gelir toplam ekonomik gelirin %97’sini oluşturmaktadır. Turizm ile paralel diğer sektörlerin de kazancına fayda sağlamaktadır. Malta Çalışma İzni nasıl alınır detaylar yazımızda
Eğitim konusuna gelince, Malta İngilizce öğrenmek için en çok tercih edilen ülkelerden biridir. Ülkenin iki resmi dili vardır. Bunlardan biri bugün dünyanın Latin alfabesi ile yazılan tek Sami dili olma özelliğini taşıyan Maltaca, diğeri ise İngilizcedir. İki dil de ülkede bir arada kullanılmaktadır. Bu durum Malta’yı dil eğitimi için tercih edilen bir ülke haline getirmiştir. Dil eğitimi için ya da turist olarak gelip Malta’yı sevenler burada yaşamaya karar verirlerse süreç nasıl işleyecek?
Malta Öğrenciler için Çalışma İzni
Malta çalışma izni almak için izlenmesi gerek yollar vardır. Eğer öğrenci iken aynı zamanda çalışmak gibi bir niyetiniz varsa haftalık 20 saate kadar çalışabilir, belirlenen saatlik ücreti alabilirsiniz. Fakat çalışabilmek için sağlamanız gerek şartlar vardır. Katılacağınız dil kursu en az 90 gün sürecek bir kurs olmalıdır.
Bu kursta alacağınız eğitim haftada 15 saati dolduracak bir ders programına sahip olmalıdır. Öğrenci iken çalışan kişi dil eğitimi aldığı kursta en az %75 devamlılık sağlamalıdır. Devamsızlık yapması durumunda çalışma izni iptal olabilir. Malta çalışma izni süresi vizenizin bitiş tarihine kadardır.
Malta Türk Öğrenciler için çalışma izni detaylarını bu sayfadan inceleyebilirsiniz.
https://maltaliyiz.com/maltada-turk-ogrencilere-calisma-izni/
Malta Çalışma İzni Alınır?
Malta’da iş başvuruları değerlendirilirken başvuranlar üç gruba ayrılır. Bunlardan ilki Malta vatandaşları, ikincisi Avrupa Birliği vatandaşları ve üçüncüsü de TCN (Third Country Nationals) denen üçüncü ülke vatandaşları. Malta’da işverenler işe alım yaparken önceliği kendi vatandaşlarına verirler. Kendi vatandaşlarından aradıkları kriterlere uygun aday bulunmaması durumunda Avrupa Birliği vatandaşı olan başvuranları değerlendirirler.
Eğer her iki gruptan da uygun aday sağlanamazsa üçüncü ülke vatandaşlarını değerlendirmeye alırlar. Elbette bu durum tüm sektörler için geçerli değildir. Bazı sektörler var ki, Malta çalışma izni için çalışanların uyruğuna veya vatandaşlığına bakılmaksızın her biri aynı statüde değerlendirilerek başvuruları alınır. Bu meslekler eğitim veya diploma denkliği sağlanması şartıyla aşağıdaki şekildedir:
- Sağlık Çalışanları (Pratisyen hekim veya uzman doktor, hemşire, hasta bakıcı, veteriner, kimyager vb )
- Teknik ve Yapı Uzmanları (Mimar, mühendis, elektronik mühendisi, jeolog, havacılık mühendisi, jeofizikçi vb )
- Eğitim, Bilişim ve Finans Uzmanları ( Muhasebeci, Denetçi, Sistem Analisti, Bilgisayar ve Teknoloji Danışmanı, Bilgisayar Mühendisi, Bilgisayar Programcısı, Ağ Uzmanı, Akademisyen)
Malta çalışma izni için ilk olarak Türkiye’de bulunan İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) ile benzer bir kurum olan Jobs Plus kurumundan izin almak gerekmektedir. Bu izin, tarafınızdan yapılan bir iş başvurusunun işveren tarafından onaylanması halinde gerekli prosedürlerin işveren tarafından başlatılması akabinde Jobs Plus tarafından verilmektedir. Çalışma izni verilirken üçüncü ülke vatandaşlarına sağlanan iki çalışma seçeneği bulunmaktadır.
Bunlar Single Permit ve Key Employee Initative (KEI) seçenekleridir. Bu seçenekler üçüncü ülke vatandaşı olan başvuranın maddi kazancına göre belirlenmektedir. Yıllık geliri 30.000 € altında olan başvuranlar için Single Permit, 30.000 € üstünde gelir sahibi olanlar için ise KEI seçenekleri sunulmaktadır. Peki bu seçenekler neden var, iş bulma ve çalışma anlamında ne gibi avantajları ya da dezavantajları vardır? Öncelikle her iki başvuru tipinde de çalışma ve oturma izni başvurularının aynı anda sağlandığını belirtelim. Şirket sahibi olanlar ise bu başvurulara hak kazanamazlar.
Temel fark Single Permit başvurusunda başvuranlar öncelik sıralamasına göre değerlendirilir. Yani öncelik Malta vatandaşlarının, ardından Avrupa Birliği vatandaşlarının ve son olarak diğer ülke vatandaşlarınındır. Fakat başvurularda ayrıcalık tanımayan istisna sektörler vardır. Yukarıda sıraladığımız bu sektörlere Single Permit opsiyonu ile başvuru yaparken uyruğunuza ya da vatandaşlığınıza bakılmaksızın eşit şartlarda değerlendirilirsiniz.
KEI başvurularında genel olarak uyruk ya da vatandaşlık önceliği söz konusu değildir. Her aday ayrım yapılmaksızın eşit şartlarda değerlendirilir. Single Permit başvuruları 8 ile 20 hafta arasında sonuçlanırken KEI başvuruları 1 ile 4 hafta arasında sonuçlanmaktadır.
İş bulmak için Malta’ya gitmenize gerek yok. İş başvurunuzu Linkedin gibi iş amaçlı sosyal platformlardan veya Malta kariyer sitelerinden de yapabilirsiniz. Ama en önemli ve unutulmaması gereken konu ise İngilizce biliyor olmanın bir zorunluluk olduğudur. Eğer İngilizce bilmiyorsanız iş bulmanız, Malta çalışma izni ve oturum izni almanız neredeyse imkansızdır.